Waardebepaling of taxatie: wanneer kies je waarvoor?

De waarde van een huis kan op verschillende manieren worden bepaald. Bij de WOZ-beschikking die de gemeente jaarlijks verstuurt, gaat het om een schatting van de waarde. Dit wordt onder andere gedaan op basis van vergelijkbare woningen in de omgeving. Niet dat het gissen is, maar het kan een stuk nauwkeuriger. Een taxatie is een grondige schatting van de waarde van je woning. En dan is er ook nog een waardebepaling. Op deze pagina leggen we je uit wanneer je voor een waardebepaling kiest en wanneer een taxatie de beste optie is.

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling is vrijblijvend en kan worden aangevraagd bij de makelaar. Dit is een schatting die vergelijkbaar is met hoe de gemeente te werk gaat. Met dit verschil dat een makelaar meer oog heeft voor de huizenmarkt en minder voor de gemeentelijke belastingen.

Tijdens een waardebepaling wordt gekeken naar de gegevens van de woning, zoals het bouwjaar, de ligging en de oppervlakte. Ook vergelijkbare panden in de omgeving worden erbij gepakt. Dit leidt tot een geschatte waarde van de woning. Een waardebepaling is zeker representatief, maar komt niet tot op de euro overeen met de werkelijke waarde. In die zin is het vergelijkbaar met de WOZ-waarde die door de gemeente wordt bepaald.

Wat is een waardebepaling

Wat is een taxatie?

Het grote verschil tussen een taxatie en een waardebepaling is dat een taxatie in je woning wordt opgenomen en niet achter een scherm. Een taxatie mag ook niet zomaar door iedereen worden afgenomen. Alleen een beëdigd taxateur heeft deze bevoegdheid.

Het Nederlands Woning Waarde Instituut, het NWWI, keurt rapporten van woningtaxaties van aangesloten taxateurs. Het NWWI controleert of de taxatie uniform en volgens duidelijke richtlijnen is opgesteld. Geldverstrekkers, intermediairs en consumenten krijgen zo heldere, objectieve en betrouwbare woningtaxaties die inzicht geven in de wijze waarop de getaxeerde waarde tot stand is gekomen.

Een taxateur bepaalt de waarde naar aanleiding van een aantal factoren. De locatie van de woning is een van de belangrijkste pijlers voor de waarde. De buurt, voorzieningen in de omgeving en de bereikbaarheid van de woning spelen allemaal een rol.

Ook de algemene staat van de woning wordt gecontroleerd. Hierbij kan gedacht worden aan zaken als de fundering, het dak en eventuele tekenen van achterstallig onderhoud. Ook de grootte, energiezuinigheid en vergelijkbare woningen in de omgeving zijn van invloed op de waarde van de woning.

Na de opname maakt de taxateur een rapport op, waarin de waarde van de woning staat.

Wanneer een taxatie en wanneer een waardebepaling?

Tegen deze vraag lopen veel mensen aan. Wij zijn daar heel duidelijk in. Een taxatie vraag je aan als je een woning gaat kopen en een waardebepaling als je de woning gaat verkopen. Laten we eerst naar de verkoop van de woning kijken. Alleen als je de verkoop volledig zelf doet, kan een taxatie handig zijn. In alle andere gevallen krijg je hulp van een specialist.

Die specialist luistert naar de naam ‘verkoopmakelaar’. Als wij de verkoop van jouw woning doen, bepalen we in overleg met jou de verkoopprijs. Dit doen we tijdens de opname van de woning. We nemen verschillende aspecten van de woning als uitgangspunt, zoals de ligging, oppervlakte en voorzieningen in de omgeving. Op basis daarvan bepalen we de verkoopprijs.

De verkoopprijs is niet helemaal hetzelfde als de waarde van de woning. De verkoopprijs moet uitnodigend zijn om te bieden en marge hebben om lager (of hoger) uit te vallen. Wanneer je twijfelt om je huis te verkopen, kun je een waardebepaling aanvragen. Dan krijg je een goede indruk van de mogelijke opbrengst van je woning.

Taxatie bij huis kopen

Mensen die hun huis verkopen, vragen maar zelden een taxatie aan, puur omdat het niet nodig is. Bij het kopen van een huis ligt dat anders. Een hypotheekverstrekker wil vrijwel altijd een taxatierapport voordat de hypotheek wordt verstrekt. De prijs waarvoor je een woning koopt, staat namelijk los van de hoogte van de hypotheek.

Zolang je niet gaat overbieden, merk je hier weinig van. Maar als je een woning koopt voor € 50.000 meer dan de reële waarde, kan je een probleem hebben. Je krijgt namelijk een hypotheek voor de waarde van de woning. Banken houden hierdoor het risico voor zichzelf klein. Voor jou betekent dit dat je, in het bovenstaande voorbeeld, een halve ton aan eigen geld moet inbrengen.

Overbieden is in principe niet erg, zolang je rekening houdt met de inbreng van eigen geld en de maandlasten. Een aankoopmakelaar voorkomt dat je te veel voor een woning betaalt.

De taxatie bij het kopen van een huis is dus bedoeld om de waarde van de woning te ontdekken.

Wanneer is er nog meer een taxatie nodig?

Er zijn nog meer gevallen waarin een taxatie is vereist. We noemen ze hieronder kort:

·        Hypotheek oversluiten

·        Verhogen van de hypotheek

·        Bij een scheiding als de spullen verdeeld moeten worden

·        Om je bezwaar tegen de WOZ-waarde kracht bij te zetten

Taxatie aanvragen

Een taxatie aanvragen is eenvoudig, maar zorg wel dat je dit op tijd doet. Via deze link kun je de taxatieopdracht aan ons verstrekken. Wij beoordelen de binnengekomen aanvraag en plannen een afspraak in voor de opname. Ondertussen beginnen wij alvast met het verzamelen van alle relevante stukken.

Conclusie: taxatie of waardebepaling

Samenvattend kunnen we stellen dat een taxatie wordt aangevraagd bij het kopen van een huis en een waardebepaling bij de verkoop. Een taxatie is een stuk grondiger dan een waardebepaling. Daarom wordt voor hypotheekaanvragen, het verhogen van de hypotheek en het concreet bepalen van de waarde voor een taxatie gekozen.

Bij de verkoop van je woning is een waardebepaling voldoende. Dit doe je om een indruk te krijgen van de verkoopprijs van je woning. Wanneer wij de verkoop van je woning doen, bepalen we samen met jou de vraagprijs. We doen dit op basis van de gegevens van de woning, de huidige woningmarkt en uiteraard onze ruime ervaring.

Voor zowel een taxatie als voor een waardebepaling kun je bij ons terecht. Zien we je snel op kantoor?