Tips voor een soepele verhuizing: inpakken en wegwezen!
Is verhuizen leuk? De meningen hierover zijn sterk verdeeld. In de meeste gevallen is het vooral een klus die moet gebeuren en een hoop stress met zich meebrengt. Is dat nodig? In principe niet. In dit artikel vind je 10 tips voor een soepele verhuizing, zodat je met een fris en uitgerust gevoel je huidige woning kunt inruilen voor je nieuwe optrekje.
Tip 1: weg met die spullen
De meeste mensen hebben een hoop spullen. Maar hoeveel spullen mensen écht hebben, wordt pas duidelijk tijdens de verhuizing. In veel gevallen is het behoorlijk schrikken. De verhuizing is dan ook het uitgelezen moment om afscheid te nemen van spullen waar je toch al jarenlang niks meer mee doet.
Je kunt ermee naar de milieustraat, de kringloop of anderen blij maken. Het grote voordeel van kritisch naar je spullen kijken, is dat je minder verhuisdozen hoeft in te pakken en een hoop rust in je hoofd hebt.

Tip 2: slim inpakken
Inpakken is een vak apart. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk bij de koelkast, de vakantiekoffer (vooral op de terugreis) en ook bij verhuizingen. Slim inpakken is een vak en erg belangrijk om je verhuizing soepel te laten verlopen. Het is zaak om kamer voor kamer in te pakken, zodat de spullen van onder meer de slaapkamer, woonkamer en werkkamer bij elkaar zitten.
Breng op de verhuisdozen kleurcodes aan, zodat alles geordend blijft. Dit scheelt je bij het uitpakken in je nieuwe woning een heleboel werk.
Tip 3: het verpakkingsmateriaal (lees: geen verpakkingsafval)
Het is mogelijk om alles in bubbeltjesplastic te wikkelen. Je spullen worden goed beschermd, dat zeker. Alleen zit je in je nieuwe huis met een hoop afval. Het is slimmer, goedkoper en duurzamer om je spullen in beddengoed, kleding of handdoeken te wikkelen. Daarmee beperk je niet alleen het verpakkingsafval, maar ben je ook efficiënter aan het inpakken.
Tip 4: gebruik koffers en tassen
Daar zijn de koffers weer. En we nemen de tassen er ook meteen bij. Deze gaan mee naar je nieuwe huis. Dan is het wel zo slim om ze meteen vol te stoppen met spullen. Dit scheelt je verhuisdozen. Rolkoffers zijn ideaal voor zware spullen, zoals boeken.
Onderschat ook de lades van je kasten niet. Hier kun je eenvoudig spullen in stoppen. Lades zijn stevig en worden toch al in de verhuiswagen gelegd. Waarom dan niet meteen wat spulletjes erin stoppen?
Tip 5: kies voor goede verhuisdozen en huur ze
Ondanks de oplossingen die we daarnet hebben aangedragen, kun je waarschijnlijk niet zonder verhuisdozen. Dat is ook helemaal niet erg. Verhuisdozen zijn hartstikke handig en stevig, mits je voor goede kwaliteit kiest. Het is ook het overwegen waard om verhuisdozen te huren of te lenen van familie of vrienden. Daarmee ben je ook meteen duurzaam bezig.
Tip 6: zo pak je breekbare spullen in
Het is de schrik van velen om verhuisdozen met het etiket breekbaar te openen en alleen maar scherven te zien. Het inpakken van breekbare spullen mag je dan ook zeker wat extra aandacht geven. Servies pak je afzonderlijk in, bijvoorbeeld in een theedoek of krant. De zwaarste items leg je onderin de doos.
Houd ook het gewicht van de verhuisdoos in de gaten. Breekbare spullen zoals servies zijn vaak zwaar. Je kunt de doos aanvullen met lichte spullen, zoals theedoeken of handdoeken. Dan zorg je meteen voor extra bescherming. En vergeet niet op de doos te zetten dat de inhoud breekbaar is.
Tip 7: het demonteren van je meubels
Je kledingkast en bank kunnen waarschijnlijk niet door de deur of het raam. Het demonteren van je meubels is een lastige klus. Er zijn twee opties: zelf doen of uitbesteden aan een verhuisbedrijf. Als je het zelf doet, zorg er dan voor dat de meubelstukken bij elkaar blijven en dat alle schroefjes in een zakje zitten en op het meubel worden geplakt.
Begint de stress nu al te komen? Dan is het beter om verhuizers in te schakelen. Je hebt dan de zekerheid dat het goed gebeurt en hoef je ook niet in de stress te zitten.
Tip 8: houd belangrijke spullen apart
Tijdens je verhuizing wil je niet zoeken naar belangrijke spullen. Dit is gelukkig niet nodig als je een aparte doos reserveert voor je belangrijke spullen. In deze verhuisdoos kun je je sleutels, toilettas en een paar setjes kleding stoppen. Dan weet je zeker dat je hier niet naar hoeft te zoeken. Dit zorgt voor een heleboel rust.
Tip 9: grote schoonmaak
Niet het leukste klusje, maar wel een van de belangrijkste. Het is je plicht om je oude woning netjes achter te laten. En een flinke schoonmaakbeurt kan ook best een opluchting zijn. Haal de benodigde materialen in huis en stel een leuke playlist samen.
Die playlist mag lekker uitgebreid zijn, want ook in je nieuwe huis kan je beginnen met de schoonmaak. Dit zorgt voor een frisse start.
Tip 10: vraag je makelaar om hulp
De laatste tip is er een waar je net zo goed mee kunt beginnen. Je verkoopmakelaar heeft een groot netwerk, waarin ook erkende verhuizers zitten. Daarnaast weet je makelaar waar je allemaal aan moet denken. Bij een verhuizing komt veel kijken en er gaan ongetwijfeld zaken zijn die je vergeet. Helemaal omdat je met de verkoop van je oude huis en de aankoop van je nieuwe huis te maken hebt.
Conclusie: zo wordt verhuizen soepel en leuk
Nee, de verhuizing is niet de meest aangename dag van het jaar. Aan het einde van de dag ben je gesloopt, mede dankzij de gedachte dat er nog heel wat werk op je ligt te wachten. Voor je gemoedsrust is het dan ook zaak om de verhuizing goed te organiseren en voor te bereiden.
Pak op een grondige en duidelijke manier in, met spullen die per kamer worden gesorteerd. Zorg voor etiketten en let extra op bij breekbare spullen. Tot slot kun je je makelaar om hulp vragen. Dankzij hun kennis en netwerk helpen ze je met praktische zaken en eventueel met het vinden van een verhuisbedrijf.