Appartement kopen: hier moet je op letten
Het kopen van een appartement is wat anders dan een huis. Weliswaar gaat het in beide gevallen om koop, bij het kopen van een appartement word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Dat lijkt een kleinigheid, maar is het niet. Zo heeft dit mogelijk gevolgen voor de verzekeringen die je moet afsluiten, bij welke geldverstrekker je een hypotheek kunt krijgen en hoe hoog je maandlasten gaan bedragen. Deze blog geeft antwoord op alle vragen die je hebt over een appartement kopen.
De Vereniging van Eigenaars
De Vereniging van Eigenaars (of Vereniging van Eigenaren) is verplicht voor iedereen die eigenaar wordt van een appartement in een gesplitst gebouw. Je kunt dus niet beslissen om geen lid te worden van de VvE. Het lidmaatschap is gekoppeld aan het eigendom van het appartement.
Minstens eenmaal per jaar is er een algemene ledenvergadering die wordt uitgeschreven door het bestuur van de VvE. Op de agenda staan in ieder geval de begroting voor het begonnen of komende boekjaar en de winst- en verliesrekening. Eigenaren die in het bestuur willen, kunnen zich verkiesbaar stellen. Ze worden door de vergadering gekozen.
Een van de voordelen van een VvE is dat er geld is voor gemeenschappelijk onderhoud. Stel dat de kozijnen moeten worden geschilderd, dan gebeurt dat in één keer in het hele complex, in plaats van dat iedere eigenaar dit apart moet regelen.

Slapende VvE
Er bestaat ook zoiets als een slapende VvE. Dat betekent dat er geen vergaderingen meer worden gehouden en dat er geen geld voor groot onderhoud en het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes opzij wordt gezet. Dat betekent dat je als eigenaar zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud.
Wanneer je een appartement hebt gekocht en het niet eens bent met de slapende VvE, dan kun je hier werk van maken, door zelf het initiatief te nemen om weer te vergaderen en onderhoud te plegen. Een gemeente kan eisen dat de VvE onderhoud gaat uitvoeren. Gebeurt dat niet, dan doet de gemeente het zelf, maar zijn de kosten voor de VvE.
Welke verzekeringen zijn verplicht bij een appartement kopen?
Ook dit is afhankelijk van de VvE. De kans is zeer groot dat je verplicht een collectieve opstalverzekering moet afsluiten. De opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, maar hypotheekverstrekkers eisen dit vaak wel. Bij een appartement eist de VvE vaak een collectieve opstalverzekering. Stel dat er brand uitbreekt en meerdere appartementen beschadigd raken, dan wordt deze schade uit de collectieve verzekering gedekt.
Andere eisen op het gebied van verzekeringen zijn er vaak niet. Dat neemt niet weg dat het verstandig is om ook een inboedelverzekering af te sluiten. Als we bij het voorbeeld van de brand blijven, dan is niet alleen je appartement verzekerd tegen schade, maar ook je spullen.
Appartement kopen en je hypotheek
In principe kun je bij alle hypotheekverstrekkers terecht om de koop van je appartement te financieren. Alleen zal de hypotheekverstrekker wel het nodige vragen over de Vereniging van Eigenaars. Bij een slapende VvE zijn de meesten geneigd om geen hypotheek te geven. Door een hypotheekadviseur om hulp te vragen, weet je meteen welke aanbieders wel of geen hypotheek verstrekken.
Je maandelijkse bijdrage
Als eigenaar van een appartement en lid van de VvE kom je in aanraking met servicekosten. De hoogte van de maandelijkse bijdrage is afhankelijk van de VvE. Hiermee worden zaken als het onderhoud aan het gebouw, de opstalverzekering, het schoonmaken van de algemene ruimtes en energiebesparende maatregelen betaald.
Het lijkt gunstig om zo min mogelijk te betalen, maar dat is het niet altijd. Andersom geldt dat hoge servicekosten niet direct zorgen voor perfect onderhoud. De hoogte van de servicekosten wordt bepaald door de VvE.
Je appartement verbouwen
Een huis mag je, binnen bepaalde grenzen, volop verbouwen, voor een appartement ligt dat anders. Als je het appartement wilt verbouwen, is het slim om de VvE-regels te bekijken over wat wel en niet mag. Meestal zijn de volgende zaken niet toegestaan:
· Veranderingen aan dragende muren, omdat de structuur van het gebouw daardoor beïnvloed kan worden.
· Airconditioning of zonnepanelen, omdat de buitenkant van het gebouw een gemeenschappelijk deel is.
· Wijzigingen in de leidingen, omdat dit gemeenschappelijke voorzieningen kunnen zijn.
· Vervanging van kozijnen, omdat ze meestal onderdeel zijn van de buitengevel en daarmee een gemeenschappelijk onderdeel.
De volgende zaken mag je vaak wel verbouwen zonder toestemming van de VvE:
· Vervangen keukenapparatuur of sanitair.
· Schilderen of behangen van de muren.
· Nieuwe vloerbedekking of een nieuwe vloer.
Houd er rekening mee dat de regels per VvE kunnen verschillen.
Appartement kopen: het aanbod
Tot slot is het goed om te weten hoe het met het aanbod van appartementen is gesteld. Daar kunnen we kort over zijn, als we het woningaanbod bekijken, zien we daar een hoop appartementen tussen staan. In Utrecht is er bijvoorbeeld veel te koop, maar ook in omliggende plaatsen kun je een appartement vinden.
Als u het idee heeft om een appartement te kopen, raden we u aan snel een afspraak te maken. De woningmarkt laat zich niet plannen, maar we zien al jaren dat het erg hard gaat met woningen. Natuurlijk kunt u ook zelf op zoek gaan, het voordeel van een goede makelaar is echter dat het netwerk groot is. Daardoor kunnen er appartementen worden aangeboden voordat ze op de markt komen. Past de woning bij uw profiel, dan kan het snel gaan en zit u over een maand (of twee) in uw nieuwe appartement.
Appartement verkopen
Laten we ook nog even kijken naar de mogelijkheden om een appartement te verkopen. In principe is dit niet anders dan de verkoop van een huis. U heeft het recht om te verkopen en hoeft de VvE niet om toestemming te vragen. De VvE kan ook niet beslissen of een koper wel geschikt is om in het complex te wonen.
Appartementen zijn in trek, waardoor het een gunstige tijd is om uw appartement te verkopen. Wij zorgen voor een uitstekende presentatie en bespreken met potentiële kopers uiteraard alles met betrekking tot de VvE. U hoeft zich nergens zorgen over te maken.